Språkrådets nya ordlista 2013

Att jobba och lyssna på radio är helt fantastiskt. Lyssnar på P3 och där tog P3nyheter upp Språkrådets nya ordlista 2013. Jag har valt ut sex stycken olika. Den första, "funktionell dumhet" var den som gjorde att jag ena funderade på att göra det här inlägget. Är det så vi svenskar är? Vi går till arbetet och gör det vi ska och sen är vi nöjda med det? Sen resten av orden är liksom speciella, vissa lite sjuka och andra mycket sjuka. Jag skulle kunna kommentera dem i oändlighet men vet inte riktigt vad det skulle göra för nytta.
 
I dagarna kommer det iallafall komma ett litet nyårsinlägg och kanske ett juldageninlägg. Men tills dess får ni hålla tillgodo med några utdrag ur nya ordlistan 2013.
 

funktionell dumhet

okritiskt förhållningssätt som förbättrar produktiviteten. 2013.

Funktionell dumhet innebär att man är kompetent och gör sitt jobb som man ska, men utan att kritiskt reflektera över om det är meningsfullt eller samhällsnyttigt. Medarbetarna ställer inga kritiska frågor om varför man ska följa modenycker och annat oreflekterat som företagsledningar gärna ägnar sig åt. Funktionell dumhet kan också innebära att man köper flummigt visionsprat och tar det på allvar.

Chef, 30 maj 2013

 

gubbploga

ökad användning: snöröjning där plogning av bilvägar prioriteras före plogning av busshållplatser och gång- och cykelvägar; ordet används också i överförd betydelse. 2012.

Vi män blir ständigt fördomsfullt anklagade för att sitta med fötterna på bordet med en öl i handen tittande på fotboll medan frugan sliter häcken av sig. Det är inte bara sexism det är en hejdlös kränkning. Dessutom om vi någon gång gör något som märks så bli vi anklagade för att "gubbploga".

Bloggkommentar, 3 januari 2013

 

hästlasagne

lasagne innehållande odeklarerat hästkött. Ordet används också i överförd betydelse för något som är av låg kvalitet och av oklart ursprung. 2013.

Jag tvivlar på att Per Morberg själv kan pricka in regionerna i Chile där druvorna till hans viner odlas. Tvivlar på att han ens dricker dem själv. Konstigt nog är de här identitetslösa vinerna raka motsatsen till utvecklingen inom mat där råvara, producent, ursprung och hantverk är något de flesta idag bryr sig om. När ska vi sluta dricka hästlasagne?

Nöjesguiden, 29 maj 2013

 

 

mobilmissbruk

 

ökad användning: ohälsosamt beroende av mobiltelefon. 2003.

 

En australisk forskningsrapport visar att mobilmissbruk kan ge samma abstinenssymptom som spritmissbruk: människor fick tydliga fysiska problem då de berövades sina smartphones.

 

Göteborgs-Tidningen, 3 november 2013

 

otrohetskontroll

övergrepp där en kvinnas underliv kontrolleras under förevändning att avslöja sexuell aktivitet. 2013.

Det är inte ett sexualbrott att mot en kvinnas vilja genomföra en "otrohetskontroll" av hennes underliv eftersom syftet inte är sexuellt.

Dagens Juridik, 20 februari 2013

[Högsta Domstolen beslutade senare att otrohetskontroll var att betrakta som våldtäkt]

 

spökgarn

 

ökad användning: fiskenät som utan tillsyn driver omkring och fortsätter att fånga fisk och andra djur. 2001.

 

Många, många mil spökgarn dödar inte bara fisk utan även säl och tumlare. Bara i Öresund i fjor fiskade två båtar upp nära 13 kilometer herrelösa garn.

 

Sydsvenskan, 11 september 2013

 

Källa: http://www.sprakradet.se/nyordslistan-2013

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0