Nyårslöfte - Vecka 48

 
Lussekatter passar årstiden! Så jag och min fina vän Josse bakade ett gäng i måndags!
 
Ingredienser:
 
50g jäst
200g smör
5 dl standardmjölk
0,5-2g saffran
0,5tsk salt
2dl strösocker
1st ägg
ca 15 dl mjöl
plus 1st ägg att pensla på lussekatterna och russin till garnering.
 
Hur man gör:
 
1. Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret. Häll mjölken i det smälta smöret och låt vätskan bli fingervarm - ca 37 grader.
2.  Mosa saffranen med lite strösocker i mortel eller dylikt.
3. Rör ut jästen med lite av degvätskan, häll på resten av vätskan, sockret, saltet, ägget och saffranet.
4. Rör ner mjölet, rör in det ordentligt, minst 5 minuter tar det i maskin. Degen verkar väldigt kladdig, men blir fullt hanterbar när den jäst.
5. Strö lite mjöl över bunken, lägg på en handduk och låt jäsa till dubbel storlek.
6.Sätt ugnen på 225 - 250 grader.
7. Knåda degen lite grann, forma sen lussekatterna efter tycke. Jag tar en liten degklutt, rullar den till en dm-lång orm och snurrar till den med ändarna åt varsitt håll. Lägg på bakplåtspapper.
8.  Garnera med russin. Pensla lussekatterna när de jäst med ca 1/3. Sen in i ugnen, grädda i mitten i 7-8 minuter.
 
Lycka till! Superdupergott! :D
 
 
Länk: http://www.kokaihop.se/recept/byhaxans-lussekatter
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0